diumenge, 28 de febrer del 2010

La vida com a inversió lògica

La vida com a inversió lògica
O com el Sol ens pot canviar la vida

A molts dels que pertanyem al gremi de la ciència ens hauran dit algun cop expressions de l'estil de "l'amor és cec", "les passions no entenen les raons" o "no pots aplicar les matemàtiques a la vida real". Darrere d'aquestes frases hi ha la idea intuïtiva de què la nostra vida quotidiana no es troba subjecta als models lògics estrictes en què es basa la ciència moderna.




Aquests models lògics consisteixen -com a primera aproximació- en uns axiomes, i una sèrie de proposicions que se segueixen d'aquests axiomes mitjançant les regles de deducció lògica. Els axiomes no es dedueixen pas d'altres axiomes, sinó que s'obtenen per algun mètode extralògic. En el cas de les matemàtiques, s'escull uns axiomes i no uns altres en funció de la seva utilitat i la de les proposicions que se'n segueixen -per exemple, es defineixen les funcions derivades ja que són útils en molts models matemàtics, no perquè la seva definició es pugui deduir de cap lloc-. En el cas de les ciències experimentals, els axiomes són fruit d'observacions sobre el comportament dels diferents objectes d'estudi -un exemple clàssic són les lleis de Kepler, estipulades a partir de la rigorosa observació del cel nit rere nit-.

Aquesta estructura proporciona resultats molt bons tant en matemàtiques com en física i altres ciències, i és per això que ens apareix com a natural la tendència a seguir aplicant els mateixos models lògics en les situacions de la nostra vida quotidiana. No obstant això, aquest procés pot portar-nos a comportaments o conseqüències que potser no són tant propícies com podrien ser-ho si féssim servir altres models. Un exemple conegut d'això -tot i que no sé fins a quin punt contrastable- és el fet que algunes persones amb fe religiosa suporten millor el dolor i tenen menys efectes secundaris en tractaments contra el càncer que no pas gent atea.

Una tesi interessant del vitalisme nietzschià és fer servir una inversió lògica, és a dir, invertir els papers de causa i efecte en la interpretació d'un fenomen. Per exemple, raonar que en Josep no estava dèbil a causa de la malaltia, sinó que era gràcies al fet que estava dèbil que va contraure la malaltia. O que la Carme no anava estressada perquè no tenia temps de fer tota la feina, sinó que el fet d'anar estressada feia que no pogués concentrar-se en la feina i aquesta se li acumulés. Si bé aquestes interpretacions no solen ser de gaire utilitat en els àmbits científics, sí que poden portar conseqüències interessants en el nostre dia a dia. El procediment estàndard seria el següent:
  1. Escollir un axioma a priori estúpid però que solucioni un problema que tinguem.
  2. Fer-ne les deduccions lògiques pertinents.
  3. Actuar en conseqüència a aquestes deduccions.
Suposem, per exemple, que ens veiem grassos i per tant no ens sentim còmodes amb l'altra gent, ja que tenim por que pensin que estem grassos, i això ens porta a ser introvertits. Aquest fet, al seu torn, ens comporta que menys gent es relacioni amb nosaltres i per tant, que pensem que la gent no se'ns apropa perquè estem grassos, cosa que acaba minvant la nostra autoestima. Aquest comportament és totalment racional: hem agafat com a axioma que estem grassos -en aquest cas per via empírica-, i n'hem deduït aquesta por, cosa que ha fet que ens tornessim més introvertits, i les coses que d'això se n'han derivat. Finalment, n'hem fet una interpretació que potser no és la real, però sí que és la més coherent amb l'axioma de què hem partit.

Imaginem, però, que un dia ens despertem, mirem per la finestra, i ens diem a nosaltres mateixos, "avui fa sol, per tant, la gent em veurà més en forma". El fet de pensar que la gent ens veurà més prims farà que disminueixi la por que teníem i els seus efectes, per tant nosaltres ens sentirem més segurs i, per extensió, més oberts cap als altres. Això, al seu torn, provocarà que tinguem més feedback de l'altra gent i reforçarà la nostra creença de què la gent ens veu més prims -ja que aquesta és la interpretació que inicialment havíem fet de què la gent no ens parlés tant-. Un cop tinguem l'autoestima més alta, segurament ens sentirem més vius i de manera natural tindrem la necessitat de fer esport, cosa que provocarà que ens posem efectivament en forma.

Plantejada de manera més abstracta, doncs, la qüestió és si potser extrapolem massa els mètodes de la ciència a la nostra vida quotidiana, i estem deixant de fer servir altres procediments diferents, però que poden tenir en nosaltres conseqüències més bones -entenent bo com a fet que ens porta a una vida més plena, més dinàmica, més rica-.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agrada... això és com el llibre de "El curiós incident del gos a mitjanit". El protagonista, un nen autista, decidia que un dia li anava bé en funció del número de cotxes grocs que veia pel matí.

Ara el dia que faci núvol, quin cabreig... i vinga menjar xocolata!

Lord Unique ha dit...

Jajaja. Doncs no conec el llibre,pero miraré d'aconseguir-lo. Gràcies pel comentari.

Lord Unique

Lucida Astar Isis ha dit...

Un llibre molt bonic, però molt trist.
Un blog molt interessant, duna persona molt inteligent, no és la primera vegada que llegeixo coses clau aquí (a pesar d'haver-hi entrat sols dos o tres cops)
Aquests dies llegeixo la "hipotesis del marcador somático" de deures per l'escola.
diuen...
El nostre cos pren algunes decisions (generalment acertades) per nosaltres o almenys acota la nostra llibertat.

No abandonis el bloc,que el veig anticuat,
sort maco


Despreocupados, irónicos, violentos -así nos quiere la sabiduría: es una mujer, ama siempre únicamente a un guerrero... (F. Nietzsche)